CZ DE IT
4. 6. 2011

Dětský pokoj SOVA - návrh a realizace

Po odsouhlasení cenové relace již nic nestojí v cestě tomu, aby se vytvořily podrobné výkresy s detaily a podrobnými rozpisy materiálů pro stolaře a ostatní zainteresované profese. Začíná se proces, při kterém navržené přechází do realizace.

Stěžejní co do zajimavosti i řemeslné náročnosti byl klidový kout. Toto místo pro ztišení navržené jako pohádková sova určuje charakter pokoje. Spodní část stávajícího výklenku je využita jako úložný prostor na peřiny. Na úchytky peřiňáku je v místě nosních dírek Sovy (2x narážecí kroužek) připnutý molitanový zobák, sloužící jako polštář či opěrka pro hlavu. Světelné zdroje svítící skrze oční otvory Sovy upoutají náš zrak Nad ergonomicky uzpůsobenou šatní skříní, nacházející se po levé straně niky, je úložný prostor s posuvnými dveřmi. Dvířka šatní skříně i posuvná dvířka jsem navrhla z překližky, na ní jsou přiklíženy jednotlivé dřevěné prvky, jež zastupují křídlo Sovy. 

dětský pokoj sova 9   dětský pokoj sova 7

Na základě šablon v měřítku 1:1 byly jednotlivé masivní desky vyřezány a každá zvlášť namořena jinou barvou. Pro zvýraznění přirozené kresby dřeva je použito mořidla. Dbala jsem o to, aby všechny hrany dílů byly zaobleny. 
Při zdi nad bočnicí postele je na konzolách zavěšena roleta – druhé křídlo sovy. Jednotlivé barevně odlišené kusy olemovaného plátna představující perutě křídla jsou přišity na jemnou síťovinu. Když malý chlapec použije roletu jako stanovou celtu, bude skryt jen natolik, aby se cítil v bezpečí a zároveň se vzhledem ke svému věku nebál. Pokud není roleta připnuta ke vzdálenější bočnici postele, vytváří ochranu zdi a její zateplení. Nad skříněmi, postelí i pod postelí je místo plně využito pro úložné prostory.

dětský pokoj sova 16   dětský pokoj sova 15   dětský pokoj sova 11 

Postel je rozdělena čalounicky zpracovanými madracemi na plochu spací a prostor pro klidovou hru na posteli. Jedna z těchto madrací simuluje nohu sovy, jejíž molitanové kuličky jsou zakončeny našitými látkovými drápky. 
V herní části pokojíku je ke stropu zavěšeno šplhací lano, ukončené polystyrénovými koulemi opět s látkovými drápky.Výškově nastavitelná multifunkční tabule je po stranách doplněna praktickými poličkami se zásuvkami na fixy, pastelky, křídy a magnetky. 
Roh za pracovní plochou je ozvláštněn designovým a funkčním svítidlem z ohýbaného plexiskla. Židlička kopíruje oblé tvary používané v pokojíčku. Na její bočnici je možné nastavovat výšku sedáku i zádového opěráku, jehož posunováním po výšce bočních dílů se upravuje i hloubka sedu.

dětský pokoj sova 14   dětský pokoj sova 12   dětský pokoj sova 13 

Hravou atmosféru místa dotváří síť na molitanové balónky uchycené na tvarované ocelové trubce. 
Obklad z výškově odstupňovaných a barevně odlišených dřevěných desek, sloužících k měření růstu dítěte. Na každé z nich je rámeček pro aktuální fotku.Podlaha celoplošně pokryta modrým kobercem s vloženými žlutými čtverci harmonizuje s celkovým barevným laděním pokoje, kde převládají modré tóny oživené žlutými akcenty.
Jako kontrast k chladné modré, která opticky rozšiřuje prostor, jsou stěny vymalovány lomenou žlutou, jež prostor zútulní. 

Když Sově oči pohasnou, celý pokoj utichá v klidu. Křídla sovy bezpečně kryjí, co má být skryto. Hračky se uložily k nočnímu spánku. Na odvinutém archu papíru usýchají barvy expresivního díla nyní unaveného malého umělce. I křídy si zaslouží odpočinek. Žlutá, vykukujíc ze zásuvky, je hrdá na stopy, které za sebou zanechala na tabuli. Houpadlo po celodenním pohybu odpočívá. Balónky mají svou spací síť ve svítícím koutku, který již též přikrylo šero. A z fotek za dveřmi hrdě hledí zas o pár centimetrů větší klučina na svého dvojníka v postýlce. Když pokoj spí, jen žluté čtverce na zemi ukazují tak potřebnou cestu, přijde-li stesk ze samoty. A při návratu žlutý zobák sovy je ukazatelem, kam opět ulehnout. Sova je na stráži.

Ing.arch.Markéta Šaferová

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi