CZ DE IT
20. 2. 2008

Dotaz zákazníka na záclonové tyče do stropu

Problém záclonových tyčí spočívá v tom, že jsou ve většině případů řešeny jako systémy montované pomocí konzolek do stěny. Problém nastává v interiérech, kde takové řešení nedovoluje dispozice bytu.

Dotaz zákazníka:

dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně záclonových tyčí. Díky dispozicím bytu není možno záclonové tyče přidělat do zdi (min vzdálenost od zdi je 25 cm), ale pouze do stropu. Je možná nějaká varianta dřevěných tyčí, šíře asi 28 mm, přidělání na strop. Délka pokoje je 5:45m. Děkuji za návrhy řešení, případně cenovou nabídku. Líbili by se mi varianty Nina, případně Rondo. Případně fotografie zavěšení u stropu, moc si to nedovedu představit. S pozdravem S.

Naše odpověď:

Princip a řešení:

Jde o to, že montáž záclonové tyče probíhá tak, že jsou do stěny přišroubovány konzolky, do kterých se upevní záclonová tyč. Konzolky se přitom liší podle toho, jestli jsou tzv. plné – tedy je v nich otvor, kterým se tyč prostrčí, nebo otevřené (převážně vzhůru) a na ně se tyč položí. Je logické, že konzolky, které jsou plné, a tedy není možné, aby při jakémkoliv náklonu z nich tyč vyklouzla, mohou být namontovány pod jakýmkoliv úhlem a tedy i do stropu. Toto samozřejmě neplatí pro konzolky otevřené, kde by fixační šroubek (zabraňující pohybu tyče v horizontálním směru) sotva mohl zaručit stabilitu celého systému s těžší dekorací.

Tyč Nina a Rondo:

Pokud se podíváte na oba dva druhy tyčí, všimnete si, že monokonzolky (stěnové držáky pro jednu tyč) jsou plné a tyč z nich nemá šanci vypadnout. Tedy montáž do stropu je nejen možná, ale do jisté míry i lepší, protože hmoždinka bude na rozdíl od tahu a krutu (ve stěně) zatížena pouze svislou silou (ve stropu).

záclonová tyč nina duo (výrobce praktic)

Jak řešit dvě tyče?

Samozřejmě při pohledu na konzolku pro dvě tyče vidíte, že konzolka v místě pro druhou tyč (pro záclonu) je i na stěně rozevřena „nevýhodně“ ve svislém směru. Tedy montáž na strop by byla jistě možná i v této variantě, ale popisuji to proto, že se stává, že si zákazník neuvědomí, že při montáži do stropu by měl obě tyče nad sebou, což je nesmysl. Pro dvojité tyče je samozřejmě potřeba koupit dvě stejné jednotyče s monokonzolkami a jenom je přidělat do stropu cca 5cm od sebe.   

Autior článku: Ing.K.Smejkal (Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi