CZ DE IT
13. 12. 2007

I paneláku sluší římská roleta – rozbor designu

Římské rolety patří k dlouhodobě k nejoblíbenější mu způsobu dekorace oken hned po tradičních záclonách. Není proto divu, že se tento dříve luxusní způsob dekorování rozšířil.

 

Interiér:

Příklad interiéru reprezentuje současný trend. Rovné hladké stěny s minimálním obestavěním nábytkem. Dominuje plovoucí podlaha a barevnost hladké stěny. Okna jsou plastová bílá, stejně tak i parapety a radiátory. Vše působí provozně dispozičně čistě.

Dekorace pro funkci:

Aby byl interiér obyvatelný, musí být funkční. Tedy kromě svého tepla a komfortu musí nabízet i dostatek světla a v případě potřeby jemu naopak mu zamezit ve vstupu dovnitř. Tyto nároky jdou samozřejmě proti sobě, a proto je nutné volit kombinace stínění, které dohromady (nebo i samostatně) zastanou požadované funkce.

V případě tohoto interiéru byly použity římské rolety s poměrně světlo-propustnou až průhlednou záclonou . Ta v případě potřeby stínit nedokáže plnit svou funkci dostatečně. Proto jsou plastová okna vybavena klasickými horizontálními žaluziemi, které se v případě potřeby stáhnou a bez viditelného narušení designérského záměru dopomohou zastínit a i zatemnit.

jídelna 1 obývák 2

Dekorace ovlivněna konstrukcí a designem:  

Mnohdy se stává, že lidé nepoužijí římské rolety proto, že jejich okna přesahují rozměr dvou metrů, který je limitní pro výrobu (správně fungujících) římských rolet. Varianta použití na jedno okno dvou profilů vedle sebe je někdy neprávem zatracováno, přitom dochází k většímu zjemnění celé dekorace.

Design:

obývák 3

Na římské rolety lze použít prakticky jakoukoliv látku (jak záclonu, tak i závěs). Proto jejich použití při správné volbě látky může vytvořit opravdu zajímavý interiér. V případě popisovaného interiéru bylo velice dobrým řešením použít záclony s horizontálními pruhy, které zdůrazňují způsob řízení římských rolet a tím i dochází k většímu zakrytí vodorovných prutů vedení. Barevnost pruhů se přitom promítá do stěn interiéru, který tím získává na své promyšlenosti a eleganci. Jako záclona byla použita záclona Lin 0654 společnosti Styltex. Našita byla otočeně o 90°.


Autor článku: jednatel Styltex

 

Zpět do kategorie

Martina Andělová (Praha)

Není důležité, co chci já. Důležité je co chce zákazník.

služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi