CZ DE IT
12. 8. 2014

Jak si poradit s údržbou záclon a závěsů

Našim klientům po dokončení realizace vždy doporučuji, aby stejnou míru péče a pozornosti, jako věnovali výběru těch správných záclon a závěsů, věnovali i jejich údržbě. Jen tak jim budou krásné záclony a další dekorace dlouhodobě zpříjemňovat bydlení.

 

Moderní záclony jsou vyrobeny ze syntetických vláken, což jejich údržbu výrazně ulehčuje. Po dokončení realizací klientům doporučuji záclony prát minimálně 3 - 4 během roku. Před vložením do pračky záclony ( a týká se to i jemných závěsů) poskládat a příp.používat síťky na praní záclon, které rovněž dodáváme a prát zásadně na doporučenou teplotu 30 - 40 ° C, přičemž samozřejmostí je jemný program bez odstřeďování. Velice důležité je ihned po vyprání záclony vyjmout z pračky, jinak dochází k nežádoucímu pomačkání. Osobně mám dobrou zkušenost se zavěšením vlhkých záclon po nutném odkapání, upravením do požadovaného tvar, aby se vlákna vyrovnala a takto je nechám doschnout. Pokud budeme postupovat  pečlivě, většinou není nutné záclony žehlit. Velmi jemné záclony ovšem přežehlení většinou potřebují, ovšem pouze opatrně žehličkou nastavenou na nízkou teplotu a po vyžehlení ihned zavěsit.

Závěsové materiály mají více možností, co se týká jejich složení a od toho se odvíjí i příslušný způsob péče.  Pokud  klienti preferují snadnou a nenáročnou údržbu, doporučuji již při výběru závěsů nemačkavé syntetické materiály, které jsou i více odolné proti ušpinění. I zde však platí jednoduchá zásada -  prát podle potřeby, ale vždy dostatečně často, aby nedocházelo k hloubkovému  ušpinění. Pokud při praní postupujeme stejně šetrným způsobem jako u záclon, opět není nutné žehlení a ušetříme si spoustu práce.

Přírodní materiály (kromě hedvábí, které se nesmí prát) snesou vyšší teploty, což je výhoda hlavně u dětských textilií. Nutností je ovšem žehlení a to u větších kusů nebývá jednoduché. U tkanin z přírodních materiálů, jako jsou bavlna a len, je nutné již při nákupu ověřit, zda se jedná o předem vysrážený materiál nebo zda musíme počítat s rezervou navíc. Vyvarujeme se tak možnosti nepříjemného překvapení po vyprání závěsů. Do klasických interierů jsou stále žádané tkaniny s vlasem, které jsou ovšem náchylné k zachycování prachu. Proto je vhodné sametové či žinylkové závěsy občas prachu zbavit jemným vyluxováním nebo vytřepáním. Závěsy ze sametu je nutné dávat chemicky vyčistit, žinylkové materiály je možné šetrně prát na nižší teploty, opět je důležité neždímat, aby nedošlo k polámání vláken.

FOTO Styltex

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi