CZ DE IT
27. 2. 2017

Mezinárodní soutěž INSPIRELI AWARDS 2016 ovládla italská architektura

Největší celosvětová soutěž pro mladé architekty a designéry do 35 let, INSPIRELI AWARDS 2016, již zná své vítěze. Za největší talent nastupující generace architektů označila zkušená odborná porota Giacoma Garziana z Itálie. V silné konkurenci více než tisícovky soutěžících z celého světa uspělo až 8 Čechů, kteří se dostali do finále mezi 50 nejlepších. STYLTEX design je jedním ze sponzorů této prestižní soutěže.

 

Ceremoniál INSPIRELI AWARDS 2016 se konal symbolicky v den prvního výročí úmrtí světoznámého architekta a designéra Bořka Šípka, který je s Václavem Havlem považován za autora myšlenky celosvětové soutěže pro mladé talenty v architektuře a prvního předsedy poroty soutěže INSPIRELI AWARDS 2015.

Slavnostní odevzdávaní cen INSPIRELI AWARDS 2016 proběhlo v prostorách Nadace Václava a Dagmar Havlových Vize 97, v pražském kostele svaté Anny, za účasti ministra kultury Daniela Hermana a poslance Karla Schwarzenberga a velvyslanců několika zúčastněných zemí v ČR. Galavečera se účastnili krom předsedu poroty Otty Dvořáka i Jürgen Mayer z Německa, Claudien Mulimilwam z Konga, Gan Pei z Číny, Martin Dusasko z Austrálie, Michal Postránecký z USA, Francois Valentiny z Lucemburku, Petr Kolář z České republiky, Juraj Hermann ze Slovenska, Budi Pradono z Indonésie, Giancarlo Alhadeff z Itálie, Alexandrin Buraga z Moldavska, Tamara Panchenko z Ukrajiny, či Jerzy Chrochulski z UIA (Světové asociace architektů) z Polska.

Odborná porota složená z 55 zkušených architektů z 39 zemí to při výběru neměla lehké. Z celkového počtu 1 051 soutěžících musela nejprve vybrat 50 finalistů, mezi nimiž se ocitlo 8 mladých českých architektů – Miroslav Dvořák, Jakub Vašek, Štěpán Braťka, Kateřina Ždychová, Janica Šipulová, Lukáš Jakóbek, Josef Konečný a Šárka Lorencová. „Účast v porotě INSPIRELI AWARDS mi dala příležitost lépe poznat současnou světovou architekturu. Překvapila mně například vysoká úroveň iránské architektury, která dokázala přirozeně, kreativně a originálně navázat na bohaté kulturní dědictví regionu. Celkově mám pocit, že světová architektura je pestřejší a nápaditější, zatímco česká architektura je pořád uzavřena do neofunkcionalistické tradice. Věřím, že tahle soutěž české architektuře prospěje a mladí se budou víc dívat po světě a nechají se inspirovat moderními trendy,“ vysvětluje Oleg Haman, předseda Obce architektů a člen mezinárodní poroty INSPIRELI AWARDS 2016.

Absolutním vítězem INSPIRELI AWARDS 2016 se stal italský architekt Giacomo Garziano s projektem rekonstrukce starého domu v Altamuře. "INSPIRELI AWARDS vnímám jako zajímavou platformu. Když jsem se přihlásil do soutěže, neměl jsem žádné očekávání, chtěl jsem se jen podělit se svým vnímáním architektury s kolegy ve světě. Vítězství mě proto potěšilo a zároveň mi otevřelo spoustu nových možností. Nyní je jen na mně, jak je využiji," prohlásil Giacomo Garziano. Předseda poroty, Otto Dvořák, o vítězném projektu řekl, že "rezidenční objekt je výsledkem zralosti, informovanosti a jasné vize, přičemž samotný design vychází ze silného a originálního nápadu."

Na druhém místě se umístil japonský student architektury Daiki Watanabe a třetí místo udělila porota dvěma soutěžícím, íránské architektce Somayeh Ravanshadnia a italské architektce Magdalene Tröbinger, které získaly stejný počet hlasů porotců. Cenu hlasování veřejnosti získal francouzský architekt Said Belmir.

Soutěž INSPIRELI AWARDS je iniciativa INSPIRELI, mezinárodní sociální sítě pro architekty. Na stránkách www.inspireli.com můžete prohlížet, sdílet a komentovat práci tisíců architektů z celého světa a také se s nimi spojit. Web www.inspireli.com je unikátní platforma pro prezentaci architektonických a designerských prací společnostem i koncovým spotřebitelům přes INSPIRELI profil. Vytvořte si ten svůj ještě dnes!

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi