CZ DE IT
28. 11. 2009

Pelmety Vás nikdy nezklamou

Pelmety,ony látkové ozdoby nad okny, jsou stálicí při vytváření dekorací oken a nalézají uplatnění va stylových i moderních interierech. Ovšem vždy záleží na výběru patřičného typu pelmetu.

Pelmety instalujeme nejčastěji na kolejničky se zakončením do bočních oblouků nebo na klasické garnyže s krycí deskou. Takto můžeme využít i původní starší garnyže, kterí již tzv.nenadělají mnoho parády. Pokud je jejich čelo hladké, nalepíme souběžně s horním okrajem suchý zip s háčky, který nám následovně poslouží k instalaci zvolené látkové ozdoby. Na hladký pelmet je našita mechová část suchého zipu, na nařasené pelmety se používají řasící pásky s mechovou vrstvou.

obývák 1   zelená jídelna   6

Novostavby většinou neoplývají přebytkem prostoru nad okny ani vysokými stropy. Abychom předešli možnému poškození pelmetu při manipulaci s oknem či dveřmi, musíme respektovat rozměr mezi horním okrajem pelmetu a hranou okenního rámu.

okno historické ložnice   obývák - závěsy a záclony 

V moderních a jednoduše zařízených interierech jsou často používány hladké pelmety, která mohou prakticky pouze překrývat závěsné systémy, vč. rolet nebo žaluzií. Bývají ušity ze stejného materiálu jako závěsy a tvoří orámování celé dekorace. Více romanticky působí nařasené pelmety, které mohou být opět s rovným spodním okrajem nebo tvarované do vlnek či obloučků. Hladké i řasené pelmety lze tvarovat dle fantazie, mohou se lemovat kontrastní barvou v kombinaci s úvazy, ozdobit bordurou nebo ušít v odlišné barvě a vytvořit tak komplet s polštářky a dalšími doplňky.

jídelna 5   detail volánu

Poněkud složitější je další typ pelmetů, girlandy, které vyžadují více prostoru, aby mohly vyniknout v plné kráse. Girlandy vypadají velice dobře v klasických vilách a  činžovních bytech s vysokými stropy, kde často bývají okna s oddělenou horní třetinou, kterou není nutné při běžném provozu otvírat. Girlandy tak mohou více zasahovat do plochy oken, aniž by mohlo dojít k jejich poškození.

Ať už se Vám zalíbí jakýkoliv tvar pelmetu, neváhejte se před jeho instalací  poradit s odborníky. Pomohou Vám při výběru materiálu, neboť i to hraje svou roli při konečném výsledku, poradí s vhodným tvarem, barvou a instalací. Pelmety jsou vlastně takovým finálním završením dekorace oken, proto je nutné věnovat jim patřičnou pozornost.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi