CZ DE IT
22. 4. 2008

Římské rolety na rám okna - dotaz zákazníka.

Abychom odpověděli správně na tento dotaz, museli jsme se poptat našich designérů, protože jsme právem cítili, že montáž na rám okna vyžaduje drobné přemýšlení před samotnou realizací.

Dotaz zákaznice:

Dobrý den. Ráda bych si u Vás nechala ušít římské rolety, ale nevím si rady s výběrem laťky a vlastně ani se zadáním rozměru. Moje okna zřejmě nejsou pro římské záclony nejvhodnější, jelikož mezi stropem a okenním rámem je maximálně 10 cm, což by jistě nestačilo na kazetu a na seskládanou záclonu tak, aby okno šlo otevírat. Jedinou možností je tedy asi připevnění přímo na rám okna, předpokládám, že se do oken musí vrtat? Rozkreslila jsem přesně rozměry oken, přikládám v příloze. Látku si představuji bílou nebo smetanovou, ale aby byla co možná nejprůsvitnější. Záclony jsou čistě dekorační, nemají mít stínicí charakter, chtěla bych, aby propouštěly co nejvíce světla, ale nechci organzu. Prosím Vás, můžete mi poradit, napsat číslo laťky, která by byla vhodná a rozměry které si mam zadat do objednávky?
Moc dekuju L. Š.

Odpověď a rozbor:

Dobrý den, budu Vám odpovídat postupně, abyste správně pochopila řešení Vašich oken:

Rozměry římských rolet:

Na římskou roletu se lze dívat jako na papírovou desku o dvou rozměrech – šířce a výšce a to jsou i údaje nutné pro výrobu. Jde o to, že výsledná římská roletka vypadá tak, že vidíte jen látku, za níž je plně schován celý závěsný a stahovací systém (profil římské rolety). Stačí si tedy představit, co potřebujete, aby římská roleta zakryla a dodat rozměry.

Uchycení na rám okna:

Zde narážíme na první problém, který je možná zanedbatelný, ale může znepříjemnit život. Opět si tedy představíme okno a jeho zakrytí římskou roletou. Uchycení bude do rámu, tedy musíme měřit od jeho horní hrany dolu. S výškou problém není. Šířka ale neumožňuje plně využít celé šíře rámu okna a to ze dvou důvodů:

  1. Ovládání okna (klika)
  2. Otevírání okna (šířka profilu)

šířka profilu a vzdálenost od stěny (od rámu)

Aby byla zachována ovladatelnost okna, je vhodné, aby římská roleta zakrývala jen skleněnou tabuli, ale i tak je nutné si uvědomit rozměr profilu římské rolety a vyzkoušet si, jestli jeho představení před rám okna při jeho otevření nenarazí do boční stěny dřív, než je okno dostatečně otevřené. Zkrátka je důležité si uvědomit, že jde o „hranolek“ upevněný na rámu okna, který za jistých podmínek může omezit otevírání okna.

Materiál římské rolety:

Na římské rolety se používají téměř všechny druhy materiálů, ale organzy asi opravdu nejméně. Dle Vašeho dotazu bych doporučil levný a jednoduchý voil záclona 5331 – je to asi nejpoužívanější látka jak na římské roletky, tak pro záclony jako takové.

Autor: Ing.K.Smejkal

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi