CZ DE IT
3. 7. 2008

Roleta a záclonová tyč – rozbor designu

Dekorace oken se dají kombinovat mnoha způsoby. Jedním z nich je i příklad této realizace, kde designérka použila na jedno okno záclonovou tyč, roletu v kazetě a záclonu s úvazem.

Danosti interiéru:

 Předně je potřeba si všimnout detailů místnosti. Jejím dominantním prvkem jsou dřevěné trámy na stropě a plovoucí podlaha. Dále tu máme poměrně hodně velké okno a opět dřevěný prvek v podobě sníženého parapetu.

Přístup k zakázce:

Pokud se realizuje stínění interiéru, vždy je třeba dbát třech základních podmínek:

  1. Zákazník musí být spokojený
  2. Musí se zajistit správná funkce systému
  3. Design by měl být ospravedlnitelný

Samotný průběh realizace ale probíhá přesně opačně. Designérka musí ospravedlnit svůj záměr, přitom musí umět zajistit správnou funkci stínění a nakonec musí zajistit, aby kombinace volby systému a materiálu našla zalíbení u zákazníka (investora).

Záměr designérky:

Nyní se pustíme do subjektivního hodnocení postupu designérky. Při pohledu na interiér si tedy všimla dvou zásadních prvků.

  1. Použití dřeva
  2. Moderní interiér

Oba prvky jí správně navedli k použití moderní záclonové tyče, jejíž komponenty (koncovky, kroužky a konzolky) jsou ze dřeva. Stínění tím zapadlo do interiéru a splnilo oba dva výše zmíněné prvky. Aby bylo možné zajistit stínění, musela se designérka rozhodnout pro jednu z možných řešení. Buď použít dvě tyče, které by se „dělily“ o záclonu a závěs. Nebo použít dvou rozdílných stínění. Jedno k dekoraci – záclonu a jedno k funkčnímu zajištění stínění – roletu nebo horizontální žaluzii.

záclona s látkovým úvazem

Dekorace:

Dekorační funkci zajišťuje lehká záclona, která je svou barevností přechodem mezi barvou dřeva a bílou barvou okenního rámu. Záclona je na bocích uchycena látkovými úvazy ze stejného materiálu.

Stínění:

Ke stínění byly zvoleny látkové rolety v kazetě, které se barvou látky doplňují k zácloně a barvou profilu zase k barvě rámu okna.

Zhodnocení realizace:

Tato realizace splňuje veškeré náležitosti, které umožňují nejen obhájit zvolený směr, kterým se designérka vydala, ale i navodit dojem, že jiné řešení by bylo horší a to je nejlepší kontrola kvality její práce.

Ing.K.Smejkal

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi