CZ DE IT
31. 7. 2007

Ubrusy pro gastronomický úsek neboli stolní textil

Ubrus je pojem a věc, se kterou se setkáváme každý den již od brzkého rána. Ale pod tímto pojmem se skrývá veliká škála možností nejen materiálů, ale také dezénů a aplikací na nich. Tím myslíme krajka, výšivka, vzorování, ozdoba.

Začněme však u samotných materiálů. Nejčetnější jsou samozřejmě z bavlny. I když je v dávných dobách předběhly podobně jako u jiných výrobků ubrusy ze lnu později v manipulaci len/bavlna. Dále se na scéně cateringu setkáme s ubrusy ze směsových přízí jako třeba bavlna/polester nebo plně syntetické za 100% polyesteru či polyamidu.


Pouze bavlna nám však nabízí nepřebernou škálu možností u stolních dekorací. Zejména v oblasti účelu použití nebo pro výsledný efekt.

Uvádíme proto jeden případ:

 Dejme tomu že jsme hotel se čtyřmi hvězdičkami a žádáme dodavatele o nabídku na bavlněné ubrusy pro restaurací. Pak by měl potencionální dodavatel předvést zboží ve vyšších gramážích s návrhem výsledného dekoru, barvy a hlavně správného rozměru. Měl by doporučit takovou tkaninu, která bude mít atlasovou nebo keprovou vazbu v gramážích od 190g/m2. Dále by mohl nabídnout ve stejném smyslu na efekt tkaninu s kantou neboli bordůrou chcete-li, což je pruh z rubové nebo lícové strany široký asi 10cm s lesklým kontrastem. Zde nás mohou omezovat rozměry, jelikož si zde nemůžeme moci vybrat z rozměrů přesně na míru. Někteří výrobci si toto ale uvědomují a v jejich kolekcích je dostatečný výběr. Dále by nás měly zajímat údržbové informace a pokud není stolní textil bílý i informace o stálobarevnosti, potažmo o použitém barvivu. Jako novinka na trhu se objevuje tzv. chlorostálá úprava tkaniny. Což je úprava, která propůjčuje materiálu schopnost vydržet praní na 95°C či praní v chlóru, jenž odstraní i ty nejodolnější skvrny například z červené papriky, která je postrachem prádelen. Zde se ale hodí říci, že velmi záleží na způsobu ošetřování prádla jinak řečeno na výběru prádelny. Něktřeří výrobci používají různé konečné úpravy ubrusů (tkanin) a nedejte na první omak materiálu, kdy se vám může zdát tuhý nebo ostrý. Tyto vlastnosti se změní po prvím a dalším vypráním stejně tak, jako stálorozměrnost. Tady mějte na paměti že srážlivost bavlny pokud není plně sanforizovaná (předsrážená) je 6%. Po sanforizaci je 3% většinou po osnově. Opět je na vás jestli je tato informace od dodavtele relevantní, či nikoli, jelikož na velkém rozměru to ani nepoznáte, ale může to vadit při menších rozměrech u napronů nebo příručních ubrousků či u dnes velmi oblíbených šerp, tak zvaných Tét a Tét.


Následující tabulka obsahuje informace o výrobcích, jejich výhody i nevýhody včetně srovnání při údržbě.


Pro objednání vždy dodejte rozměry stolů a přičtěte na každou stranu tolik aby textilie byla na každou stranu stejně dlouhá. U textilií přesahující hranu stolu to bývá 35-40cm na každou stranu.

100% bavlna Ostatní přírodní materiály Bavlna/polyester
Výhody   Praní až 95°C  Natradiční. Vyšívané nebo s efektními bordúrami.  Nešpinivá úprava (stálobarevná) s praním až na 70°C. Méně se mačká.
Nevýhody  V případě barvení levnými barvivy se barevnost sepírá.  Vysoká srážlivost.  Vyšší cena.
Gramáž ubrus. materiálů  od 150g/m2  od 120g/m2  od 190g/m2
Možnosti vzorů  Hladký, tisk nebo žakárový motiv (vytkávaný)  Hladký, tisk nebo žakárový motiv (vytkávaný)  Hladký, tisk nebo žakárový motiv (vytkávaný)
Další možnosti  Hodí se i na příručníky či malé ubrousky.  Ideální pro historické interiéry.  Luxusní zboží je vhodné po bankety a svatební hostiny.
Životnost*  3-6let  2-4roky  3-5 let

100% polyester 100% PVC Podkladová textilie MULTON
Výhody   Může být i teflonová úprava. Nemačká se.  Lehce otíratelný a nešije se. Recykluje se.  Chrání nábytek a ubrusy proti otěrům. Pogumovaný z jedné strany.
Nevýhody  Vyšší cena.  Destrukce materiálu vlivem povětnostních podmínek.  V případě chybného použití se lepí na stůl vlivem tepla.
Gramáž ubrus. materiálů  od 160g/m2    Tloušťka od 3mm
Možnosti vzorů  Většinou jednostranný tisk na žakárké tkanině. Nbo vařezávaná krajka.  Různé motivy dnes již nahrazije fotorealistický tisk na PVC fóliích.  Barevné možnosti UNI barev, ale nejvhodnější je barva bílá.
Další možnosti      Skrz PVC nepropustí tekutinu na nábytek.
Životnost*  2-4roky  2-4roky  2-4roky

  • životnost závisí na počtu pracích cyklů a postupu při údržbě stolního textilu. V případě chlorostálé úpravy se dají vyvářet i ubrusy 100% polyester či směsové materiály bavlna/polyester. Vždy je ale potřeba postupovat podle údržbových informací.

Odkazový link nás navede na tisknutelný protokol o údržbě 100% bavlněných damaškových ubrusů s chorostálou úpravou.

postup prani ubrusu_100

stolní textil

Dále uvádíme pojmy které se objevují u stolního sortimentu:

  1. ubrousek – většinou 40x40cm na stůl, za použití nelépe bavlny, která lépe saje tekutiny než polyesterové materiály,
  2. příručník – ubrousek hodící se na vícero použití jako například na obalení lahve od vína, jako ubrousek pod pečivo, jako ubrousek pro personál přes paži. Rozměrově 45(50)x45(50)cm,

  3. napron – aranžuje se diagonálně na stůl, většinou přes ubrus s rozměry od 70x70cm,

  4. šerpa – moderní pojetí ve stolování kdy se šála z ubrusoviny aranžuje od sedícího k protisedícímu. Šíře jsou většinou kolem 40cm,

  5. ubrus – do tohoto pojmu spadají čtverce, obdélníky (větší než naprony a také kruhové ubrusy),

  6. skirting – sukýnky nařasené na rautové stoly většinou ze tří stran stolu, přičemž materiál musí být nejlépe nižší gramáže, popř. nemačkavý,

  7. fráčky na židle – židle se většinou schová do ušitého obalu, do kompozé k ostatním stolním dekoracím za použití pevnějšího materiálu,

  8. multon – podkladová textilie pod ubrusy, sloužící k ochraně nábytku (stolu)

  9. sedák – je třeba dbát na použitý pevnější materiál s pevnými tkanicemi,

  10. těžítko – používá se na zatížení rohů u textilu, které jsou obtěžovány povětrnostními vlivy,

  11. ubrusová klipsna nebo spona – má stejnou funkci jako těžítko, nebo se v kombinaci se suchým zipem používá na držení dekorativnách suknic (skirting)

  12. čirá fólie – používá se na ochranu ubrusů a má i vyšší odolnost proti teplotám (horký talíř) než-li standardní PVC ubrusy.

Autor článku: Ing. Pavel Žert – zakladatel e-shop HOTELOVÝ TEXTIL vedeným pro www.styltex.com

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi