CZ DE IT
26. 5. 2008

Dotaz zákazníka na řešení místnosti japonskou stěnou

Přišel nám email, kde zákazník poslal obrázek místnosti s dotazem, jaká by se do ní mohla navrhnout japonská stěna. Rozhodli jsme se tedy postup naší úvahy zveřejnit.

Řešení a přístup k návrhu japonské stěny:

Ze schématu místnosti je vidět stěna, kterou si zákazník přeje japonskou stěnou zakrýt. Její rozměr je 719 cm, tedy nejde o nic malého. Vycházíme-li z toho, že profil japonské stěny je 6 m, je jasné, že se nepodaří nabídnout plně funkční japonskou stěnu, která by „pojednávala“ celou stěnu. Tedy alespoň jako jeden konstrukční prvek. Za úvahu stojí celkem tyto řešení.

  1. Japonská stěna umístěná jen nad prosklenou částí stěny
  2. Použití několika profilů japonských stěn (dvou)

Japonská stěna nad proskleným prostorem.

Profil nám vystačí akorát, stačí jen navrhnout šíře panelů a počet drážek profilu. Pokud vycházíme ze standardu, kdy by se panely měly vejít do rozměru 600 – 1200 mm, pak nám při čtyřkolejničce vychází 8 panelů do opony (4 vlevo a 4 vpravo) a jejich šíře je cca 750 mm. Alternativou může být použití trojkolejničky, šesti panelů, a v takovém případě jejich šíře bude cca 1 metr.

japonská stěna nad proskleným prostorem

Výhoda řešení:

Používáme standardní velikost profilu japonské stěny, jak montáž, tak následné používání by mělo být bez problémů.

Nevýhoda řešení:

 Panely japonské stěny budou neustále v oknech a to i v případě jejich roztažení do stran. Dekorace nedosáhnou až ke stěnám.

Použití několika profilů japonských stěn

Toto řešení je trochu náročnější na montáž, ale není špatné. Jde o to, že se namísto výše zmiňovaného profilu  čtyřkolejničky použijí dva profily, které se sesadí uprostřed (pozor nenapojí se, jen sesadí). Tím profil obsáhne celý prostor. Na jednom profilu budou 4 panely, na druhém jen tři (Přední drážka profilu se třemi panely bude prázdná, ale je vhodné použít čtyřkolejničku, aby profily na stěně měli stejný tvar). Panely budou na konci přdsazené o 5 cm, aby překryly styk dvou profilů. Rozměr (šíře) panelů by v takovém případě činil cca 100 cm. Levý panel by byl ukryt za stěnou zcela a pravý by vyčníval o 50cm.

použití několika profilů japonských stěn

Výhoda řešení:

Japonské stěny jsou přes celou místnost a při roztažení panely téměř zmizí z okenního prostoru (alespoň levá strana).

Nevýhoda řešení:

Při tomto řešení případné lankové zatahování bude na obou stranách japonské stěny a bude nutné při roztažení používat oboje.

Upozornění:

Toto je popis řešení jedné japonské stěny, která by byla pravděpodobně řešena jako záclona. Pro zastínění, nebo zatemnění by bylo potřeba buď předsadit stejnou japonskou stěnu tentokrát ze závěsů a nebo na okno připevnit jednoduché horizontální žaluzie.

Autor článku: Ing.K.Smejkal (Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi