CZ DE IT
9. 11. 2009

Hry světla

Už jste se někdy setkali s tím, že závěsy, které Vás na první pohled nikterak neupoutaly, získaly osvětlením zcela jinou tvář? Ne nadarmo divadelníci a lidé od kumštu spoléhají na moc správného nasvícení! Světlo opravdu dokáže divy, a to nejenom na divadelních scénách.

Na závěsy v interierech má vliv hra světla dvojím způsobem. Zajímavou změnou prochází během slunečného dne, kdy paprsky slunce, samozřejmě pokud se nejedná o blackout závěsy, prochází materiálem a tím obnažují a zvýrazňují jeho strukturu. Pokud si pořizujeme závěsy s úmyslem používat je hlavně jako ochranu před sluncem, byla by škoda nevyužít nabídky materiálů s výraznou a zajímavou strukturou. Pak nás jednobarevné, zdánlivě jednoduché závěsy, příjemně překvapí. Zároveň vlivem změny barvy slunečního světla mění i materiály částečně svou barvu. I studeně bílé závěsy se náhle rozzáří jemně zlatavými tóny.

p1270001   p1270002

Naprosto k jinému efektu dochází při večerním osvětlení. Zde záleží především na jeho intenzitě. Pokud strávíme večer při decentním svitu stolní lampy, ustupuje barva závěsů do pozadí. I syté a živé odstíny působí tlumeně, výrazně světlé barvy jsou méně intenzivní a tmavé závěsy vypadají ještě tmavší. Pokud nasvítíme celý interier, případně použijeme i kombinace stropních a nástěnných svítidel, rozzáří se i barva závěsů a možná nás překvapí zcela nečekanou tváří.

Materiály s výrazně lesklým povrchem, jako jsou například satény, odráží a násobí světlo, kterému jsou vystaveny. Nádherné tafty s měňavým a jakoby živým povrchem se teprve při večerním osvětlení předvedou v plné kráse a stanou se dominantou interieru. S tím je zapotřebí počítat již při jejich pořizování a instalaci. Naproti tomu závěsy s vlasem, jako je samet a žinylka, světlo pohlcují. Právě tato jejich vlastnost, v kombinaci se schopností více pohlcovat hluk, je využívána v divadlech a velkých sálech.

Při výběru závěsových materiálů se řídíme mnoha kriterii. Je pro nás důležitá jejich barva, ladící s interierem, zajímá nás snadná údržba, v neposlední řadě samozřejmě i cena. Zkusme si při výběru představit, jak budou naše závěsy vypadat i při změnách intenzity denního světla a při večerním osvětlení.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi