CZ DE IT
20. 11. 2010

Jídelny našich domovů

Jídelna je obecný název pro specializovaný prostor v domě nebo i v jiné stavbě, který je vyhrazen pro konzumaci jídla a pití, odtud pak pochází její název. Všechny typy jídelen bývají obvykle vybaveny stoly a  zařízením na sezení osob. Tolik stručný úryvek z Wikipedie.

V moderních interierech je většinou jídelna jakousi spojnicí mezi kuchyní a obývacím pokojem. To ovšem nic neubírá na důležitosti tohoto prostoru. Jídelní stůl byl a bude vždy místem spojujícím rodinu, místem setkávání se při společeném stolování. A nejenom to, u jídelního stolu rádi posedíme s přáteli nebo si s dětmi zahrajeme jejich oblíbenou hru. Prostě, jídelní stůl je spojen s příjemnými prožitky.

jídelna 1   jídelna   jídelna  

Své místo v interieru nejčastěji nachází v blízkosti přísunu denního světla, tedy v blízkosti okna. I když máme okno s výhledem do vlastní zahrady či do okolní zeleně a není nutné řešit zastínění okna, vytváří vhodná dekorace pocit útulného a zabydleného prostoru. 

jídelna v arkýři 1   jídelna   arkýř 5 

V rodinných domech jsou často jídelní stoly umístěny do arkýřů, které již samy o sobě zajišťují vhodný, částečně oddělený prostor pro stolování. Zastínění oken arkýře je řešeno v návaznosti na kuchyni či obývací pokoj, jež s jídelnou sousedí. Materiál, z něhož je dekorace zhotovena, se tak dále objevuje v jiné podobě zpracování. Půlkruhovým arkýřům sluší např. bohatě nařasené záclony, které na kuchyňská okna nejsou příliš vhodné a tak je záclona zpracována v podobě římské rolety nebo kratšího volánu nad oknem.

Realizace jídelen týmu Atelieru Styltex

atelierstyltex-jídelna s bambusovou roletou   atelierstyltex-jídelna s barevnými roletami   atelierstyltex-jídelna s křesly

Pokud to prostor dovolí, nebojte se investovat do většího stolu, který zaručuje pohodlí pro všechny stolovníky. Co se týká tvarů, převažuje klasický obdélník, ale velice přívětivě působí i zaoblené tvary. Ke stolu je nutné sladit i odpovídající židle, aby splňovaly nejenom estetické, ale i praktické požadavky. Vzhled a barevnost židlí je zpravidle určena již výběrem stolu. Společně by měly tvořit ucelený komplet, který promění jakékoliv stolování v příjemný zážitek.

atelierstyltex-jídelna s proutěnými židlemi   atelierstyltex-jídelna s římskými roletami   atelierstyltex-jídelna se zelenými záclonami

Vzhledem k tomu, že jídelna bývá málokdy samostatnou místností a spojena s další částí interiereru, je nutné, aby vybavení společně ladilo. Toho lze dosáhnout především výběrem vhodného mateiálu i barev. Nabídka je tak bohatá a různorodá, že se že se rozhodně vyplatí odborná konzultace s bytovým architektem.

Autor článku: redakce Zaclona.cz   

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi