CZ DE IT
9. 4. 2009

Návrh řešení stínění okna neuvěřitelných parametrů

Obdrželi jsme dotaz od zákaznice, která by potřebovala poradit se zastíněním velikého a naprosto atipického okna. Řešení stínění takových oken je pro nás zajímavou výzvou, hledání řešení ale nebylo zase tak snadné.

Dotaz zákaznice:

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o vyjádření, resp. případný návrh řešení zastínění kruhového okenního otvoru v šikmé střeše (úhel cca 55° od svislé roviny). Fotky okna jsou v příloze, jednalo by se o 8 stejných oken. Průměr otvoru je 1800mm. Nejjednodušší by pravděpodobně bylo umístění vaší (zřejmě pružinové) rolety (viz http://www.dointerieru.cz/latkove-rolety.asp?menu=696) nad okenní otvor (šířka i výška rolety cca 1900-2000mm) a jen po stranách otvoru svisle namontovat háčky do několika poloh (pro různé délky vysunutí rolety). Pak by jen stačilo spodní lištu trošku upravit (prodloužit aby vyčnívala z látky a opatřit otvory pro zaháknutí). Je jen otázka, jestli je pružina dostatečně silná na to, aby látku napínala a aby se látka neprověšovala. Samozřejmě mě napadlo po stranách osadit nějaké hliníkové lišty, v nichž by látka a spodní lišta jezdila, jenže to by pak muselo být v látce zašitých několik lamel. Prosím tedy o Váš názor a návrh řešení.

pracovna s kruhovým oknem

Zkoušel jsem kontaktovat i jinou konkurenční firmu, ale tam místo toho, aby nějaké řešení vymysleli, tak řekli, že architekt nemá co navrhovat kruhové okna, a že zastínění je neřešitelné, což mě celkem pobavilo. Děkuji za váš návrh. S pozdravem Ing. Jan G.

pohled na dům s kruhovým oknem

Odpověď odborníka Styltex:

Dobrý den, to Vaše okno je opravdu oříšek, ale my máme rádi řešení takových problémů a popravdě pokud nenajde Styltex řešení, pak se domnívám, že řešení není (i když vždycky můžete na noc přelepit otvor novinama :O) ) ...nicméně zatím mám toto:

detail kruhového okna

  1. střešní rolety mají pružiny dost silné na to, aby byla látka napnutá i
    rovnoběžně s podlahou
  2. střešní roleta ale nedokáže příliš velkou plochu, tedy je pro Váš účel
    nepoužitelná
  3. lze vše řešit pomocí "Plisé" rolet, které by byly prakticky jako vějíře
    ... řešení zasíláme výrobci do Rakouska (tedy budeme Vás informovat)
  4. dalším řešením je ručně upravená horizontální žaluzie do kruhu - opět
    zasíláme specialistům do Rakouska (tedy zjistíme)
  5. lze řešit jako římskou roletu do střešního okna
    http://www.dointerieru.cz/rimske-rolety.asp?menu=916
  6. případně lze řešit baldachýny, ale není to příliš vhodné řešení

Tedy berme tuto záležitost, jako otevřenou a rádi se pokusíme nalézt optimální řešení. Nicméně musím zmínit názor (studoval jsem architekturu), že pokud architekt vymyslí "patvar" měl by jej dořešit i po funkční stránce,
jinak se jedná o tzv. vyšlismus. Jinak okno je samozřejmě krásné...:O)

Nalezené řešení:

Nakonec nám přišlo vyjádření od všech našich výrobců, že s tímto oknem si nikdo neporadí. Tedy musíme si poradit sami, a proto jsme svolali naše designéry, aby oni našli nejlepší a pokud možno zaplatitelné (ekonomické) řešení, které jsme tedy skutečně našli.

model zastínění střešních oken dekorační látkou

Tedy asi opravdu jediným kloudným a funkčním řešením je použití dvou záclonových tyčí, jedené nad oknem a druhé pod oknem v místě styku šikmé a svislé stěny. Zastínění bude řešeno dekorační látkou, která bude na horní tyči zavěšena standardním způsobem háčky v řasící pásce a ve spodní části bude jen provlečena. Tento způsob stínění střešních oken se používá všude tam, kde zákazníci požadují "dekorativnější" stínění, v tomto případě se jedná asi opravdu o jediné možné.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi