CZ DE IT
10. 11. 2014

Rozhovor s architektem MgA. Michalem Kuncem o stínění oken

S architektem Michalem Kuncem a s jeho ateliérem KUNC ARCHITECTS spolupracujeme na projektech zastínění oken pro velice náročnou klientelu. Požádali jsme ho proto o rozhovor.

 

Michale, jak osobně vnímáte zastínění oken v interiérech v kontextu Vaší každodenní práce s klienty?
Vnímám ho jako nezbytnost. Architekti často navrhují stavby zvenčí jako objekty, aby se daly otisknout v mediích, a méně se zajímají o pohodu života, bydlení, nebo i práce uvnitř stavby, kterou navrhli. Pohodu bydlení vytvoří z velké části zastínění, nebo závěsy, záclony, chcete-li. Změkčují prostor, zútulňují ho, akusticky je to  velká výhoda. Jednoznačně jsem pro.

Když byste si měl vybrat – záclony a závěsy, římské rolety, rolety a žaluzie – které stínění je Vám nejblíž?
Rozhodně závěsy, byly už v antických dobách,  jsou, pokud se dobře vyberou, velmi elegantní. Žaluzie naopak mohou vytvořit z domu vizuálně  „pevnost“

Kombinujete stínění s tapetami?
Velmi rád. Moderní tapety už nejsou to, co jsme znali dříve, jsou to často designerské kousky, přitom nejsou drahé. Často jimi  nahrazuji tolik oblíbené stěrky, cena je oproti nim minimální, jsou opravitelné, atd. v kombinaci se závěsy vytvářím stylové interiéry plné pohody.

Přemýšlíte o způsobu zastínění už během projektu? Jak detailně?
Přemýšlím vždy nejdříve o pocitu z bydlení, přemýšlím o atmosféře, kterou chci dosáhnout, o emoci kterou chci vyvolat, skládám dohromady jednotlivé prvky, tapety, závěsy, povrchy, barvy, odstíny, světlo, stín.

Jsou Vaši klienti ochotni platit za profesionálně navržené stínění oken?
Mám štěstí na osvícené klienty, takže jsou, vědí proč je to důležité, nemusím je přesvědčovat, jde o jejich soukromí a pohodu.

Když se naše designérky zapojí do spolupráce s Vaším ateliérem, necháváte jim prostor pro kreativitu, nebo jste raději, když se drží předběžných návrhů?
Architekt by měl vést projekt od začátku do konce, držet svoji vizi, to je důležité.

Napadá Vás nějaký druh, nebo forma zastínění, kterou máte ve svých architektonických fantaziích, ale reálně ještě neexistuje?
Ano, mám, miluji velká okna, chtěl bych, aby bylo možné měnit jejich barevnost v souvislosti s náladou počasí, slunečno, větrno, zamračeno, podzim, léto…. Dům jako báseň…

A na závěr trochu otázka na tělo, jak máte řešené stínění ve Vašem vlastním bytě / domě?
To je vtip :o) ? Až se STYLTEX ke mně laskavě dostane tak vám to povím :O))))))

Děkujeme za Váš čas a věříme, že se společně potkáme na dalších realizacích.

Ostatní rozhovory s architekty.


KUNC ARCHITECTS:

AKA je architektonické studio specializující se na moderní rodinné domy a stylové interiery. Návrhům a realizacím moderních domů a interierů se věnujeme s maximálním osobním nasazením protože nás architektura baví, chceme jí dělat naplno,s láskou, je to krásná věc, způsob myšlení, životní styl... Profilujeme se jako studio s osobním přístupem, s projekty které jsou originální, které mají svůj příběh, svou duši,. Není důležité jaké značky použijeme ale jakou atmosféru a jakou kvalitu života vytvoříme. Pohoda vašeho  bydlení je pro nás stále to nejdůležitější. Je to krásné povolání a poslání. tím že vytváříme místo kde se žije, bydlení,pomáháme lidem žít krásnější život… Navrhujeme a realizujeme své domy a interiery na klíč našim klientům, od zadání až po celkovou realizaci. Ateliér se zabývá komplexním řešením komerčních i soukromých staveb, rodinných domů, interiérů a jejich realizací. Splněným snem za naši práci je ocenění nejvyšší - interiér roku v České republice – GRAND PRIX 2004.
 

 

FOTO ( KUNC ARCHITECTS )

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi