CZ DE IT
25. 11. 2014

Rozhovor s architektkou Markétou Šafferovou o stínění oken

S architektkou Markétou Šafferovou spolupracujeme na projektech zastínění oken v Brně a okolí. Požádali jsme jí proto o rozhovor.

 

Dobrý den Markéto, jak osobně vnímáte zastínění oken v interiérech v kontextu Vaší každodenní práce s klienty?
Když odhlédnu od praktické stránky teplotní a světelné regulace interiéru, je dekorace okna důležitým doplňkem utvářeného nebo stávajícího prostoru. Volba textilie, její barva a propustnost světla dotváří atmosféru místa a umí též vhodně vizuálně změnit velikost či tvar řešené místnosti.

Když byste si měla vybrat – záclony a závěsy, římské rolety, rolety a žaluzie – které stínění je Vám nejblíž?
Vždy záleží na tom, kam dekoraci okna navrhuji. V kancelářských prostorech se lépe využívají žaluzie. Dávám přednost svislým žaluziím různých šířek. Pro osvěžení je příjemné využít barevné lamely. I vložení pouze jedné z nich napomáhá gradaci opakovaných článků žaluzií. V  pokojích rodinných domů či bytů mě přitahuje stínění či členění místa japonskými panely. A využívám i možnosti závěsy či panely použít jako zástěnu.

Kombinujete stínění s tapetami?
Při konečném dotváření zadaného prostoru či při jeho modernizaci je třeba brát zřetel na celkové doladění interiéru dekorací, mezi niž počítám tapety, barevnou výmalbu stěn a výzdobu polštáři, přehozy, dekami ... Tapetu, zvláště s výrazným vzorem je dobré použít na stěně, která má dominovat místnosti. S tapetou lze dotvořit pozadí TV koutu, sedačky či jinak důležité plochy. A pro krásu obývaného prostoru je zásadní, aby tapeta s látkovou dekorací k sobě ladily či jedna dekorace podtrhla druhou. Výzvou je mi kombinace vzorů s pruhy v jednotném tónu ….

Přemýšlíte o způsobu zastínění už během projektu? Jak detailně?
Už při první konzultaci se zákazníkem na místě, které se bude řešit, vidím možné řešení dle mých architektonických zkušeností. Ale také je velice důležitý náhled klienta, jeho život a běh jeho domácnosti. Mnozí z nich již dopředu ví, že dekorace oken i stěn je důležitá. Konečné doladění řešeného prostoru se po společném rozhovoru začne samo nabízet. Někteří obyvatelé interiérů ale k stínění nemají žádný vztah, pak je v průběhu vznikání projektu mým dalším úkolem seznamovat zákazníka s možnostmi stínění a s jeho výhodami.….

Jsou Vaši klienti ochotni platit za profesionálně navržené stínění oken?
Ve vizualizacích vždy ukazuji nějakou ze zajímavějších variant dekorace oken s využitím tisku na záclony, rolety, či panely posuvných stěn se závěsy. A v mnohých případech dojde k realizaci, která zákazníky nezklame. Potisk na voál záclonu ještě zjemní a vytváří pocit hedvábného šátku vlajícího ve větru. Rolety pak i při jejich zatažení neuzavírají prostor a mohou např. vzorem ubíhající perspektivy danou místnost prohloubit. Závěsy po celé délce stěny a ještě části další při použití ohýbané kolejnice zase prostor rozšíří. Když toto zákazníka v ukázce perspektivního zobrazení naláká, je ochoten si připlatit za nestandardní řešení za pomoci profesionálů. ….

Když se naše designérky zapojí do spolupráce s Vaším ateliérem, necháváte jim prostor pro kreativitu, nebo jste raději, když se drží předběžných návrhů?
Během projektu a vzájemné komunikace v průběhu návrhu vzniká jasná představa, kterou zdokumentuji ve vizualizaci. Designérek se ptám na podrobnosti k realizaci, ale oslovuji je až ve fázi, kdy vše je se zákazníkem sladěno. Pak již mnoho místa pro kreativitu nezůstává.

Napadá Vás nějaký druh, nebo forma zastínění, kterou máte ve svých architektonických fantaziích, ale reálně ještě neexistuje?
Napadá mě třeba zastínění pomocí posuvných skleněných panelů s pískovaným vzorem s akcentem lepeného broušeného skleněného kamene, který vzor zprůhlední a světlo slunce promění v duhové odlesky -tedy něco jako okenice nahrazující záclony….

A na závěr trochu otázka na tělo, jak máte řešené stínění ve Vašem vlastním bytě / domě?
Většina oken našeho domu je orientovaných jižně. Kromě rolet jsou tedy nutné i závěsy, které v letních měsících napomohou odstínit horké sluneční paprsky. I střešní okna mám opatřeny kombinací těchto dvou druhů stínění. Rolety v barvě oranžové prostor ve dne i při zatažené roletě projasní, ložnici modrá roleta zklidní a závěsy svým dekorem dotvoří prostor. Ono samotné téma závěsů na střešních oknech je oříšek. Mám je vyřešeno za pomocí dvou tyčí v horní a dolní části oken, na kterých se pohybuje závěs s narážecími kroužky. Při částečném spuštění závěsu v dolní části může být tato instalace využita k vytvoření baldachýnu nad postelí, která je případně umístěna pod oknem….

Děkujeme za Váš čas a věříme, že se společně potkáme na dalších realizacích.

Ostatní rozhovory s architekty.

FOTO ( ING.ARCH. MARKÉTA ŠAFFEROVÁ, CZECH DECO TEAM )

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi