CZ DE IT
3. 12. 2014

Rozhovor s architektkou Věrou Dvořáčkovou o stínění oken

S architektkou Věrou Dvořáčkovou spolupracujeme na projektech zastínění oken v Praze a okolí. Požádali jsme jí proto o rozhovor.

 

Dobrý den Věro, jak osobně vnímáte zastínění oken v interiérech v kontextu Vaší každodenní práce s klienty?
Zastínění oken vnímám jako jeden z důležitých interiérových prvků, které vytvářejí výsledný dojem, styl nebo atmosféru v interiéru. Je to prvek naprosto stejně důležitý jako nábytek nebo osvětlení. Samozřejmě zastínění má také několik dalších důležitých funkcí – zatepluje  danou místnost, tlumí nežádoucí zvuky a v neposlední  řadě ovlivňuje  světelnou pohodu v interiéru a vytváří jemnou bariéru proti pohledům zvnějšku.

Když byste si měla vybrat – záclony a závěsy, římské rolety, rolety a žaluzie – které stínění je Vám nejblíž?
Pracuji se všemi zmíněnými způsoby zastínění a jejich výběr vyplývá ze stylu vytvářeného interiéru a z proporcí oken a také stěn, které okna lemují. Často kombinuji různé typy zastínění dle funkce místnosti. Například v obývacím pokoji máme záclony se závěsem a v kuchyňském koutu je římská roleta ze stejného materiálu. Do dětských pokojů ráda užívám římské rolety nebo klasické rolety. V moderních interiérech, která mají velká okna s výhledem do zeleně mám ráda minimalistické řešení - jednoduché bílé rolety nebo dřevěné žaluzie. Vše ale záleží na celkové výtvarné koncepci navrhovaného interiéru a na cítění klientů. Velké množství materiálů, barev a vzorů a možnosti jejich kombinování s ostatními bytovými textiliemi mne vždy při výběru záclon a závěsů a ostatních druhů stínění naplňuje velkou radostí z práce. 

Kombinujete stínění s tapetami?
Ano, samozřejmě a velice často a ráda. Soudobá nabídka tapet je velice široká a kvalitní, tapety jsou krásným interiérovým prvkem a bylo by škoda je do interiérů nevyužívat. Dokáží udělat opravdu divy. Použitím výraznější tapety navodíme požadovanou atmosféru, můžeme akcentovat určitou část interiéru nebo i korigovat jeho proporce. Jemnou tapetou naopak vytvoříme příjemnou atmosféru, prostor zútulníme, zjemníme. Volbou vhodné tapety  můžeme pomoci klientovi vyjádřit, jakou energii od dané části interiéru očekává – relaxaci, povzbuzení, vzpomínky..... Vzor a barva tapety je součást celkového řešení interiéru, takže musí  harmonicky navazovat na materiál a barevnost stínění, na barvu výmaleb a na ostatní prvky v interiéru.

Přemýšlíte o způsobu zastínění už během projektu? Jak detailně?
Návrh způsobu zastínění a výběr vhodných materiálů a barev je od začátku součástí projektu interiéru. Způsob stínění volím dle charakteru místnosti a její funkce, orientace vůči světovým stranám, tvaru oken,  prostoru vedle okna a nad oknem. Zvolený způsob stínění definuje technickou přípravu - například při umístění vypínačů vedle okna, zavedení elektriky, pokud je požadované dálkové ovládání stínění či  tvar stropu u zapuštěných kolejnic. Poté vyberu vhodné materiály ve variantách a pozvu klienta do studia, abych mu výběr prezentovala. K tomuto kroku mám u sebe vzorky ostatních materiálů a barev, které budou v místnosti - podlahy, nábytku, tapety, výmalby...

Jsou Vaši klienti ochotni platit za profesionálně navržené stínění oken?
Ano, jsou. Vzhledem k tomu, že tento krok je od začátku součástí mé nabídky, vnímají klienti návrh stínění a bytových textilií jako přirozenou součást výtvarně prostorového návrhu interiéru. Jsou i případy, kdy klient poptává pouze návrh zastínění. S vybavením a řešením interiéru je spokojený a chtěl by pouze nějakou obměnu “ nálady”. Co je možné při nadčasově zařízeném interiéru. Pak nové tapety, barvy a stínění dokážou vykouzlit “nový” interiér.

Když se naše designérky zapojí do spolupráce s Vaším ateliérem, necháváte jim prostor pro kreativitu, nebo jste raději, když se drží předběžných návrhů?
V době, kdy přijdu do studia s bytovým textilem, je koncepce řešení vytvořená a odsouhlasená klientem. Při výběru materiálů mám tedy již svoji představu, ale vítám spolupráci s vašimi designérkami a radím se ohledně vhodnosti daných materiálů a technických parametrů. Protože můj výběr je v prvním kroku vedený  tím, jak materiál zapadá do zvolené výtvarné koncepce, někdy se stane, že sáhnu po dražším materiálu než je klientova představa. Velice oceňuji to, že vaše designérky mi dokážou nabídnout i vhodnou variantu materiálu, takže koncepce i požadavek na cenovou hladinu zůstane  zachován a realizace je pak vůči klientovi průchozí.

Napadá Vás nějaký druh, nebo forma zastínění, kterou máte ve svých architektonických fantaziích, ale reálně ještě neexistuje?
To je výzva, budu o tom přemýšlet. Mám jednu představu, jejíž technickým řešením  si nejsem jistá. Můžeme ji někdy vyzkoušet, ale v téhle chvíli bych ji nepublikovala..

A na závěr trochu otázka na tělo, jak máte řešené stínění ve Vašem vlastním bytě / domě?
Bydlím v 8.patře, nikdo mi do oken nevidí a mám výhledy do zeleně a na Prahu. Proto v obývacím pokoji s lodžií nemám stínění žádné a užívám si pohledů ven a na kytky na lodžii. V ložnici mám závěs s blackoutem, který mi ladí s kobercem a výmalbou a v pracovně čistě bílý závěs přes celou stěnu s oknem.  Do obývacího pokoje si ale chci pořídit rolety, ale znáte to – kovářova kobyla...

Děkujeme za Váš čas a věříme, že se společně potkáme na dalších realizacích.

Ostatní rozhovory s architekty.

FOTO ( ING.ARCH. VĚRA DVOŘÁČKOVÁ, CZECH DECO TEAM )

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi