CZ DE IT
15. 12. 2014

Rozhovor s designerkou Kristinou Prokšovou o stínění oken

S designérkou Kristinou Prokšovou spolupracujeme na projektech zastínění oken již mnoho let. Její práce se objevuje v různých časopisech o bydlení a nejen proto jsme rádi, že si udělala čas na náš rozhovor.

 

Dobrý den Kristino, jak osobně vnímáte zastínění oken v interiérech v kontextu Vaší každodenní práce s klienty?
Já osobně to vnímám tak, že je velký rozdíl mezi klienty ženami a muži. Většinou to bohužel bývá ta poslední část v zařizování a klienti to vnímají hlavně jako doplněk a tím pádem mají pocit, že to už je jen nepatrná částka v rozpočtu. Pokud bych se měla zmínit o klientech mužích, tak Ti zastínění oken mnohdy považují za nutné zlo, protože tomu nerozumí, nemá to tlačítka na ovládání a je to vlastně jen kus látky, který ve finále stojí i dost peněz. Nechci ale všem mužům křivdit, určitě se najdou i výjimky  Ženy si naopak uvědomují, že je to velmi důležitý prvek, který i celý interiér tvoří a dává mu tu správnou atmosféru, pokud jsou ovšem zvoleny správně, což mnohdy není úplně jednoduché. Každopádně, ženy jsou ochotny do látek investovat a uvědomují si, že látky tvoří domov, zatímco muži raději investují do vybavení auta a těžko hledají důvody proč zrovna látky :o).

Když byste si měla vybrat – záclony a závěsy, římské rolety, rolety a žaluzie – které stínění je Vám nejblíž?
Já osobně jsem snad nikdy do interiéru nepoužila žaluzie, pokud tedy nebudu mluvit o venkovních žaluziích, ty mám ráda, ale také splňují i jinou funkci. Takže žaluzie já na okna nedávám. Oblíbené mám římské rolety, závěsy minimálně nebo jen neutrální bílá pro dokreslení a zútulnění. Rolety používám spíš místo blackout a závěsy ty jsou hezkým doplňkem. Nedá se to ale úplně říct, co mám nejraději. Každý interiér si zaslouží to své a pokud nebudu počítat žaluzie, tak používám vše.

Kombinujete stínění s tapetami?
Ano jistě. Pokud to výrobce nabízí, je to úplně nejlepší volba, protože sedí odstíny barvy a můžete si i vybrat z různých vzorů.

Přemýšlíte o způsobu zastínění už během projektu? Jak detailně?
Jistě, když zpracovávám projekt, tak zastínění je jeho nedílnou součástí, takže ano, přemýšlím. Každé zastínění se nehodí do každého stylu interiéru, proto je nutné s tím kalkulovat.

Jsou Vaši klienti ochotni platit za profesionálně navržené stínění oken?
Ano, protože je to součástí návrhu. Nedělím ceny, pokud navrhuji určitou místnost, tak je zastínění oken součástí návrhu, tedy i ceny za návrh. Jestli si klienti dané zastínění pořídí hned nebo dodatečně, to už je jejich volba. Každopádně vždy vědí, co by do místnosti mělo přijít.

Když se naše designérky zapojí do spolupráce s Vaším ateliérem, necháváte jim prostor pro kreativitu, nebo jste raději, když se drží předběžných návrhů?
Určitě chci, aby se drželi předběžných návrhů. Já řeším projekt plošně, ne jen detailně, jako je například zastínění oken. Takže zastínění oken musí odpovídat celému návrhu.

Napadá Vás nějaký druh, nebo forma zastínění, kterou máte ve svých architektonických fantaziích, ale reálně ještě neexistuje?
Ano, mám pár takových věcí a záleží pak vždy jen na klientovi, jestli je ochoten jít o experimentů. Jen nevím, jestli bych to nazývala, že to neexistuje. Existuje, ale ne jako klasické zastínění oken.

A na závěr trochu otázka na tělo, jak máte řešené stínění ve Vašem vlastním bytě / domě?
Ve vlastním domě mám použité závěsy, římské rolety a v dětských pokojíčkách rolety se závěsama.

Děkujeme za Váš čas a věříme, že se společně potkáme na dalších realizacích.

Ostatní rozhovory s architekty.

FOTO ( KRISTINA PROKŠOVÁ, CZECH DECO TEAM )

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi