CZ DE IT
26. 2. 2011

Tak trochu jiné římské rolety

Pod označením římská roleta si obvykle představíme moderní a dekorativní stínění okna vč.mechanismu, který umožňuje manipulaci s roletou ze záclony či závěsu. Stejné označení se ale používá i pro značně jednodušší dekoraci ze záclony, dodávanou bez závěsného systému a zařazenou mezi nabídku tzv.kusovek.

Popis funkce a zároveň nahlédnutí do nabídky novinek v kusových římských roletách

římská roleta 54/444   římská roleta 54/213   římská roleta 57/072  

Jak taková kusová římská roleta vlastně "funguje", když není instalována na žádném ovládacím mechanismu? Na rozdíl od běžné římské rolety nemá z rubu našité vodorovné pásky, sloužící k navlečení výztuží k zajištění požadovaného efektu při vyskládání nahoru. K jednoduchému posunu vzhůru a tím i k částečnému vytvoření charakteristických záhybů, i když jen v malém rozsahu, jsou na zadní straně rolety svislé řasící pásky. Jimi jsou provlečeny šňůrky, které umožňují stažením od spodního okraje vytažení roletky do požadované výšky.

římská roleta 82/373   římská roleta 82/756   římská roleta 82/262 

Na rozdíl od římské rolety s mechanismem na ovládání jsou tyto kusové rolety určené jako víceméně stabilní dekorace oken a nelze od nich očekávat stejnou funkci jako u rolet, kterými je možné jednoduše manipulovat až k naprostému uvolnění prosklené plochy. U kusových rolet je nutné počítat s trvalým překrytím okenní tabule, na jejíž rám jsou připevněny.

římská roleta 82/135   římská roleta 82/148   římská roleta 78/111

Jedna z možností instalace je navlečení na vitrážku pomocí tunýlku v horním okraji. Důležité je vybrat odpovídající šířku hotové rolety, aby dekorace mohla být umístěna jako rovná plocha. Další varianta je dodávána společně s plastovou výztuží, určenou ke zpevnění horního okraje. Římskou roletku je pak možné zavěsit např. na ozdobnou kavárenskou tyč s malými kroužky. Díky nabídce ve více šířkových rozměrech je možné dekorace instalovat na užší okna nebo jednotlivá okenní křídla.

římská roleta 82/075  římská roleta 82/279   římská roleta 82/363

Popis jednoduchého "fungování" této oblíbené dekorace doprovází malá přehlídka nových designů, které rozšiřují výběr hlavně o moderní provedení v digitálním tisku. Některé z těchto novinek jsou obzvlášt kouzelné a lákají k jednoduché a rychlé změně nálady jakéhokoliv interieru. Vedle vekloplošných vzorů opět kralují květinové designy společně s barevnými proužky. Něžnou vůni nostalgie pak přináší jemná bílá roletka zdobená kraječkami jako od babičky.. Také si už představujete některou z dekorací na svém okně?

Autor článku: redakce Zaclona.cz  

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi