CZ DE IT
6. 2. 2008

Záludnosti spouštěcího systému Marathon

Na trhu existují dva druhy spouštěcích systémů - systém Flix (spuštění lanky) a systém Marathon nasazovací pomocí výtahu (tyče).

Systém Marathon je zjednodušeně řečeno kolejnička s „vyhybkou“, která se nazývá zámek Marathon. Princip je jednoduchý, většinou uprostřed kolejničky je v každé drážce vyfrézováno rozšíření, do kterého je vložen plastový zámek Marathon. Dekoraci lze potom nasazovat a sundávat právě pomocí výtahu Marathon (tyče) ze země, nebo i ručně přímo do zámku.

Co jste možná nevěděli:

Systém Marathon je sice prezentován za druh spouštěcích systémů, který umožňuje sejmutí a opětovné nasazení dekorace ze země, ale jeho prospěšnost tkví i v daleko prostším užití. Klasická garnýž má na obou stranách své drážky (někdy jen na jedné) vyfrézovaný čtverec, pomocí něhož se do kolejnice mohou přidávat jezdci, na nichž je zavěšena dekorace. Takový otvor na konci je samozřejmě po nasazení nutné zaslepit, což se dělá tzv. koncovým nastavovačem (zjednodušeně svorkou zabraňující vypadnutí jezdců na konci garnyže. Je tedy logické, že když jde o ucpaný otvor na konci kolejničky, není tento otvor pro jezdce z pochopitelných důvodů průjezdný. To je samozřejmě výhodné, ale jen do té doby, kdy doma zjistíte (v horším případě po montáži), že na obou koncích místnosti máte třeba skříň, a že se tam prostě nedostanete bez ohledu na výšku vašeho stropu.

Řešením je právě použití již zmíněné vyhybky – zámku Marathon – která funguje jako vyhybka u vlaku. Je průjezdná, a když jí otevřete, jezdci buď vypadnou, nebo najednou na výtah Maraton. Standardně se zámky Marathon montují uprostřed kolejnice, ale v zásadě je to úplně jedno, kde v drážce bude.

správné nasazení výtahu marathon detail zakončení výtahu marathon

Co jste určitě nevěděli:

I když děláme systémy Marathon poměrně běžně, až nedávno jsme si všimli, že zámky Marathon jsou vyráběny ve dvou provedeních. Jde o to, že vždy jen objednáme kolejnice a nebo garnyže s čelem a z výroby obdržíme komplet již se zámkem, který sice byl jednou zelený a jindy bílý, ale tomu se nikdo nepodivoval. Procitnutí bylo až tehdy, když zákaznici jeden zámek nefungoval správně a proto jsme jí zaslali ihned nový (bohužel v jiné barvě). To, že zámek jiné barvy evidentně do drážky nepasoval, nás doslova zaskočilo.

Až ve výrobě nám došlo, že vyfrézované otvory jsou stejné, ale různé jsou výšky garnyží (kolejnic) a proto je nutné používat i dvě různé výšky zámků Marathon. Barevná rozdílnost tedy koresponduje s rozdílnou výškou.

srovnání dvou zámků marathon

  • A - bílý zámek, mělčí drážka, kolejnička Praktic
  • A - zalený zámek, hlubší drážka, kolejničky Comp

Jak funguje systém Marathon:

Ať za pomoci výtahu Marathon, nebo jen prstů ruky, mírně zamáčkneme přední část zámku pod úroveň drážky a celou jedu polovinu zámku Marathon zasuneme. Tím vznikne otvor o vleikosti odpovídající pávě jedné polovině délky zámku Marathon, do níž lze jezdce Marathon zasunovat (nebo vysunovat) dle libosti.

přiložení výtahu marathon ke garnyži zafixování výtahu marathon do zámku marathon otevření zámku marathon pomocí výtahu marathon

Pozor na správné jezdce:

Samozřejmě aplikace systému Marathon nutně vede k výměně všech komponentů v drážce. Nemůžete použít stejné jezdce, ani záslepky (koncové nastavovače), protože na koncích nejsou žádné čtvercové otvory. Je nutné používat jezdce Marathon, šroubovatelné nastavovače (blokují kolej v libovolném místě).
správné háčky marathon

  • Lépe se manipuluje s jezdci, které jsou uzavřené!

Autor článku: Ing.K.Smejkal (jednatel Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi