CZ DE IT
31. 8. 2009

Závěsy na atypické okno

Takto a podobně tvarovaná okna jsou hlavně v moderní zástavbě používána poměrně často. Zastínění lze řešit například pomocí horizontálních nebo vertikálních žaluzií, ale nejčastější je využití klasických řasených závěsů.

Závěsný systém

Při této realizaci je použita osvědčená hliníková kolejnička, která kopíruje tvar arkýře. Kolejnička je složena ze tří kusů, přičemž delší jsou namontovány na boční zkosené části a třetí  díl kryje strop výklenku. Všechny kolejničky jsou zakončeny koncovkami, které umožňují zaaretování závěsů v horní části šikminy. Náš zákazník se po dohodě s designerem rozhodl pro zastínění dlouhými závěsy, ale pokud je v budoucnosti bude chtít doplnit záclonami, není problém zcela jednoduše stejným způsobem namontovat další řadu kolejniček.

Instalace

atypické okno 7 - uchycení do stropu, rubová strana závěsu  atypické okno 8 - uchycení do stropu, lícová strana závěsu

Odborné a přesné zaměření je velmi důležité, neboť závěsy jsou ušity dle zkosení arkýře. Zde je použit materiál ve dvojnásobné šíři výklenku x výška závěsu s přídavkem na záložky. U materiálu se vzorem je nutné počítat s návazností vzoru. Samozřejmostí je zakončení horního okraje řasící páskou s kapsičkami, které slouží k navlečení háčků, s jejichž pomocí je závěs uchycen do oček jezdců kolejničky. Po nařasení a instalaci závěsu je nutné pečlivě upravit řasení zkosených dílů. Výsledek lehce ověříme podle výšky závěsu nad podlahou. Posunem řasení nahoru a dolů lze výšku korigovat.

Úchyty nebo úvazy ?

atypické okno 9 - detail bočního uchycení závěsu do úvazu

Manipulace se závěsy u takto tvarovaných oken je poněkud omezená a svým způsobem jednoduchá. Pokud by prostřední díl okna byl delší, bylo by možné odhrnování závěsu do stran až k začátku šikminy. U naší realizace je tento díl natolik krátký, že je úhlednější a praktičtější závěsy uprostřed spojit. Okno uvolníme podkasáním a uchycením závěsů do stran pomocí látkových úchytů ze stejného materiálu, případně kontrastního, pokud jej použijeme např. i na ozdobné lemy. Další možností jsou hotové úvazy, které jsou v nabídce v širokých škálách barev a typů. Důležité je volit takový typ uchycení, který závěsy co nejvíce stáhne do stran a uvolní tak prosklenou plochu.

Materiál Premier

atypické okno 6 - kolejnička, závěsy

Díky výrazným svislým pruhům při výběru zaujal kvalitní materiál Premier z kolekce Presigious. Pruhy působí dekorativně i při stažení závěsu do stran. Délka závěsů k podlaze je vzhledem k nižšímu stropu arkýře ideální, prostor se opticky nesníží a uchycení do stran je mnohem výraznější a jednodušší. Ložnice je díky závěsům mnohem útulnější a zajímavější.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi